G utuiul este o specie pomicola importanta datorita calitatii fructului. Fructele se consuma in stare proaspata intr-o cantitate destul de redusa, dar se utilizeaza in proportie foarte mare pentru prepararea gemului, dulcetei, compotului, iar in unele zone se intrebuinteaza in arta culinara sau pentru palinca. Gutuiul rezista bine la excesul de umiditate in sol, este un bun portaltoi pentru par, infloreste tarziu si scapa de efectul brumelor si al ingheturillor de primavara.

Gutui Bereczki


Este soi de origine maghiara. Pomul este viguros, coroana invers piramidala, frunzele mari si alungite. Fructul este mare sau foarte mare, cantarind intre 400-700 gr, de culoare galben-limonie, prezentand creste evidente.

Pulpa este galbuie, tare, slab suculenta si aromata. Este un soi productiv. Se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie.

Gutui Aromate


Soi nou romanesc, obtinut la Statiunea Pomicola din Târgu-Jiu, in anul 1982 de catre Dr. Blaja. Pomul este de vigoare mijlocie, coroana globuloasa, deasa. Fructul de marime supramijlocie, cantarind 350-370 gr, are gatul alungit si pielita galbena-limonie.

Pulpa de culoare galben deschisa, consistenta, mediu suculenta, contine 12,2% zaharuri, 1,27% aciditate, 25,6 mg% vitamina C. Se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie-inceput de octombrie.